Titulní stránka   ČESKÉ SDRUŽENÍ PRO TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ
  Agentura ČSTZ  

Pátek, 29. března 2024  

  Titulní stránka

 
Vstup:
Jméno:
Heslo:
 
 
\Atmos"
\Honeywell"
REMS
\DRÄGER"
\Junkers"
\Vaillant"
\Regulus"
\Hutira"
Novinky
Kurz pro osoby kvalifikované pro stavební a montážní práce v blízkosti plynových zařízení
„Včera v odpoledních hodinách došlo při výkopových pracích prováděných zemními stroji k poškození plynovodu a následnému výbuchu a požáru unikajícího plynu. Při této události byly zraněny tři osoby. Škody na uniklém plynu vyčíslil provozovatel plynovodu na 300.000 korun, náklady na opravu okolních objektů poškozených výbuchem a požárem se odhadují na půl miliónu korun.“
Celý článek naleznete zde>>>

 Desítky podobných zpráv se objeví ročně v tisku, rozhlase a televizi. Mnohonásobně více lze pak vyhledat v hlášeních složek integrovaného záchranného sboru. Při vyšetřování se opakovaně zjišťuje, že pracovníci stavebních a montážních firem nebyli seznámeni s příslušnými předpisy a zejména pak s postupy v případech, kdy i přes dodržení všech legislativních požadavků dojde k poškození plynovodu, například toho, který nebyl uveden ve výkresové dokumentaci. Přitom znalost těchto postupů může zabránit, nebo alespoň podstatně eliminovat škody na zdraví, na uniklém plynu a na majetku. Za viníka bývá v mnoha případech označen ne pracovník, který plynovod nebo přípojku poškodil, ale ten, který odpovídá za to, že pracovníci jsou dostatečně seznámeni s předpisy, riziky a postupy v případě poruch a havárií.

S ohledem na velké množství případů poškození plynovodů a plynovodních přípojek při zemních a montážních pracích a zejména pak na nejčastější příčinu – neznalost předpisů a postupů v případě úniku plynu z nízkotlakých, středotlakých a vysokotlakých plynovodů – připravujeme

KVALIFIKAČNÍ KURZ

pro OKPZ – osoby kvalifikovaná pro stavební a montážní práce v blízkosti plynových zařízení (práce s riziky úniku plynu a následného požáru a výbuchu)

Vyškolením pracovníků provádějících práce s rizikem poškození plynovodů a plynovodních přípojek splníte požadavek zákoníku práce a dalších předpisů. Za případnou nehodu pak neodpovídá firma pro nesplnění povinnosti seznámit pracovníky s předpisy a riziky při všech vykonávaných pracích.

Kurzy se konají v následujících lokalitách a termínech:

Praha                       5. října 2016

Ostrava                    18. října 2016

Brno                         19. října 2016

Bližší informace a přihlášku naleznete kliknutím na místo nebo datum konání kurzu.

Termín pro zaslání přihlášek je 9. září 2016.




   Aktualizace: 11. 09. 2016
|  reklama  |  © ČSTZ 2024  |  webmaster  |